Google Home met meerdere speakers en koppeling met Philips Hue

24 Oktober 2018 Het moment van het jaar voor alle Nederlanders die niet kunnen wachten op de Google Home en Google Home mini! Althans alle Nederlanders die niet kunnen wachten om de Google Home in het Nederlands te gebruiken – in het buitenland was de Google Home al een tijdje verkrijgbaar, onder andere in het Engels, Japans en Duits.

Onderstaande is de ervaring van een van onze Google Home experts die nu samen met zijn vriendin 10 maanden een Google Home en Google Home mini in huis hebben.

Google Home – Een jaar geleden.

“Geheel toevallig” waren wij in December 2017 in Tokyo, Japan, waar precies toen volop reclame werd gemaakt voor de net geïntroduceerde Google Home en Google Home Mini. De stad bij uitstek natuurlijk om een mooi stukje technologie aan te schaffen. Bij diverse elektronica winkels was de Home al uitverkocht, maar wij hadden goede hoop er een te vinden bij Bic Camera, aangezien daar, voor de winkel, een demo werd gegeven met zowel de “grote” Google Home als de Google Home mini. Helaas werden wij teleurgesteld omdat alle Google Homes waren uitverkocht, er stonden enkel lege doosjes in het rek. Drie winkels later is het toch gelukt en zijn we, voorzien van een belastingstempel in het paspoort, terug gevlogen naar Nederland met zowel een “normale” Google Home (wit) en een Google Home Mini (grijs).

Google home kopen

Wat kan de Google Home?

Iedereen heeft de voorbeelden wel voorbij zien komen waarbij de Google Home voorleest wat het weer gaat worden vandaag en of je een jas nodig hebt. Echter kunnen de andere slimme speakers van de concurrentie dat ook. Wij waren, los van alle standaard functionaliteit vooral nieuwsgierig naar de volgende 3 dingen:

 1. Is Google Home echt een toevoeging in het dagelijks leven? Maakt het je leven makkelijker?
 2. Hoe fijn werkt de Google Home als slimme speaker in combinatie met domotica (bijv. lampen).
 3. Is de combinaties van meerdere Google Home Slimme speakers een goed alternatief voor Sonos speakers?

Hoe hebben wij de Google Home getest?

Om tot een goed oordeel te komen over de Google Home hebben we deze bij een van ons thuis, 10 maanden lang in gebruik genomen. Daarbij vonden wij het belangrijk om zowel de Google Home als de Google Home mini echt dagelijks te gebruiken.

Koop vandaag nog jouw Google Home in combinatie met Philips Hue lampen!

De set up is als volgt:

 • Google Home (normaal) in de woonkamer, op het TV meubel in een appartement met een open keuken.
 • Google Home mini (grijs) in de slaapkamer op het nachtkastje.
 • 13 Hue lampen
 • 1 Hue bridge
 • 2 Hue Bewegingssensors
 • 1 Chromecast
 • 1 Samsung smart TV met Cast functionaliteit
 • 1 Anna slimme thermostaat (niet gekoppeld aan Google Home)
 • 2 Samsung Galaxy telefoons (Android 8)
 • Locatie: Rotterdam
 • 2 mensen

Gekoppelde apps

 • 1 gedeelde Netflix account
 • 2 losse Spotify Accounts

De gekoppelde Home app van Google, Google Assistent en telefoons zijn allemaal in “English US” gebruikt tijdens de testperiode.

Is Google Home echt een toevoeging in het dagelijks leven?

Of de Google Home een echte toevoeging is op het dagelijks leven, blijft natuurlijk deels een subjectieve ervaring. In het kort: Je kunt zeker zonder, maar, je leven is wel een stuk makkelijker (en leuker) met een Google Home.

Zoals het filmpje hierboven laat zien, de soepelheid waarmee de Google Home vragen kan beantwoorden, zo gaat het niet in de praktijk nog niet. Regelmatig krijg je nog te horen “Sorry, I don’t know how to help with that, yet.” Toch zijn wij in de afgelopen 10 maanden erg onder de indruk geraakt van de wat de Google Home, maar ook zeker de Google Home mini in hun mars hebben.

In het begin is het heel erg wennen, zomaar praten tegen een speaker. Met name als er vrienden over de vloer zijn is het wat onwennig om door de woonkamer te roepen “Ok Google, Turn on the lights in the kitchen”. In eerste instantie wordt je dan ook bijzonder raar aangekeken door je gasten, totdat ze zien dat het licht in de keuken daadwerkelijk aan gaat.

Nog indrukwekkender is het op het moment dat je de Google Home vraagt zowel het licht te dimmen als ook een summer house playlist aan te zetten. Al snel verandert de woonkamer in een [Ok Google] festijn en willen al je gasten het een keer proberen. Uiteraard loopt dit altijd uit op hilarische praktijken en komen er 9 van de 10 keer uiteindelijk alleen maar dierengeluiden uit de slimme speaker van Google (“Hey Google, what sound does a horse make?”), maar is men toch aardig onder de indruk van hetgeen de speaker allemaal kan. Het koppelen van meerdere vragen of commando’s die de Google Home achter elkaar uitvoert wordt trouwens “Continuous conversation” genoemd en moet je even aanzetten in de instellingen van jouw Google Home.

Google Home in het dagelijks leven

Als je eenmaal over die initiële, bij gebrek aan een beter woord, “schaamte” bent om tegen een slimme speaker te praten, begint eigenlijk het gemak.

Ik ben iemand die de voordat ik naar bed ga vaak mijn kleding klaarleg en strijk voor de volgende dag. Ondanks dat afgelopen zomer de kledingkeuze vaak makkelijk was, is het in het voorjaar toch nog regelmatig wisselvallig geweest. Daarbij vroeg ik dan ook aan mijn Google Home assistent “Ok Google, What’s the weather going to be tomorrow?” of “Ok Google, Will I need a jacket tomorrow?”.Op basis van de antwoorden daarop was de keuze voor een t-shirt, overhemd, pullover of volledig regenpak snel gemaakt.

Boer zoekt vrouwDe Google Home slimme speaker in zijn natuurlijke habitat: Naast een slimme TV verlicht door Slimme lampen tijdens Boer Zoekt Vrouw.

Koop vandaag nog jouw Google Home in combinatie met Philips Hue lampen!

Dit waren geplande momenten, waarop je bewust nadenkt over het gebruik, maar na een week of twee betrapte wij onszelf er op dat we de Google Home steeds vaker onbewust gingen gebruiken. Voor het aanzetten van muziek, afspelen van de Netflix serie die we wilde kijken, het opzoeken van willekeurige feitjes die ons bezighielden (in welke film speelde die acteur nou nog meer?), een timer aan te zetten tijdens het koken, maar bovenal om het licht te bedienen. Ook in de ochtend werd de vraag steeds normaler aan de slimme speaker of er file stond onderweg naar werk.

Van te voren twijfelden we een beetje over het bereik van de Google Home, moet je er echt naast gaan staan? De Google Home staat in de woonkamer, maar doordat we een open keuken hebben is het bereik ruim voldoende. De Google Home pakt je commando’s goed op, zonder dat je hiervoor je stem hoeft te verheffen. Ook bij het verlaten van het huis vanuit de hal (+- 10 meter van de Google Home speaker) wordt een “OK Google, Goodbye” goed opgepikt en gaan alle lampen en muziek uit. In een echt aparte ruimte, zoals de slaapkamer, is de toevoeging van de Google Home Mini wel erg handig om ook vanaf hier gebruik te kunnen maken van de voice commands.

De verschillende commando’s voor de Google home

  • File?: How long is the drive to work? → Kun je ook voor in de toekomst vragen (bijv “tomorrow”) waarbij Google rekening houdt met file voorspellingen.
  • Serie kijken: Play [serienaam] on Netflix on Chromecast [naam]
  • Timer instellen tijdens het koken: Set a timer for [x] minutes
  • Lampen op een bepaalde sterkte zetten: Set the brightness of the [lampnaam of kamer] to [percentage]

 

 • Muziek afspelen: Play some music → Speelt jouw laatst speelde muziek verder.

 

 • Thuiskomen: Ok Google, I am home! → voert commando’s uit o.b.v. je custom instelling, in ons geval de lampen in de woonkamer aan en muziek aan.

Google Home als slimme speaker voor verlichting (Philips Hue)

De Philips Hue app werkt best prettig, maar om nu elke keer je telefoon te moeten pakken als je een lamp aan of uit wilt doen schiet natuurlijk niet op en met de lichtschakelaar aan de muur werkt het niet meer omdat je de slimme lamp niet helemaal uit wilt zetten. Door het koppelen van de Google Home app met de Philips Hue app worden de slimme speaker en slimme verlichting als het ware 1 systeem.

De Google Home app was niet ideaal om in te stellen en nog niet 100% ready om samen met slimme verlichting te gebruiken. Het werkte gewoon niet helemaal handig, maar met de update van medio oktober 2018 is de app helemaal klaar voor de integratie met domotica, waaronder slimme verlichting.

Als je beide apps hebt ingesteld, met name welke lampen in welke kamers staan kun je aan de slag. In onze setup hadden we een combinatie van meerkleurige Philips Hue lampen waarbij je scenes kunt instellen en de kleur kunt aanpassen, maar ook “Wit dimbare” slimme lampen die geen kleur konden weergeven.

Het was even wennen welke commando’s voor de Google Home goed werden overgenomen door de lampen, maar na een paar dagen ging het eigenlijk direct goed. Omdat de Google Home en Google Home mini met elkaar verbonden zijn gaat het veranderen van de verlichting ook goed als je tussen beide Google Homes in staat. Jouw commando wordt namelijk maar door 1 Google Home tegelijkertijd verwerkt en niet door beide. Het zijn tenslotte “Slimme speakers”.

Het werkt eigenlijk zo intuïtief dat er weinig aanvullends over te vertellen valt hoe je de Philips Hue lampen moet gebruiken in combinatie met de Google Home. Ondanks dat het instellen van de Google Home in combinatie met de Philips Hue lampen de enige combinatie is die wij zelf hebben getest, schijnt het koppelen met de Tradfri Ikea slimme lampen ook erg makkelijk te zijn. Deze youtube video laat zien hoe je eventueel de Tradfri lampen kan koppelen aan de Hue lampen.

Herkent de Google Home niet direct de nieuwe slimme lamp die je hebt gekoppeld, ontkoppel en koppel dan opnieuw de Hue app in de Google Home app om de nieuwe lampen die je verbindt te vinden.

Het gebruik waar wij het meest gelukkig van werden? Het uitzetten van de lichten als we in bed lagen. Niet alleen vanwege het heerlijke luie gevoel wat je ervan krijgt maar ook omdat je de schakelaars van de lampen konden worden weggewerkt achter het bed voor een strakke slaapkamer.

De 3 Philips hue lampen gekoppeld aan de Google Home mini links naast het bed.

Veelgebruikte commando’s

 • Voor het slapengaan: Ok Google, Turn off all lights (nooit meer uit bed om het licht uit te doen)
 • Wat gezelligheid in de woonkamer: Ok Google, Dim the lights in the living room to 30%
 • Lichtshow & Muziek in de woonkamer: Ok Google, Party Time

Als je met je handen vol je huis binnenloopt in het donker: Ok Google, turn on the kitchen lights.

Probleem: Heel veel Philips Hue devices in Google Home

Let wel op, in de Philips Hue app heb je allemaal “Scenes” die standaard al aan zijn gemaakt, alle scenes worden ook doorgezet, per kamer, naar de Google Home App en dus ook je slimme speaker. Dit betekent dat alle scenes worden gekoppeld en zichtbaar worden in je Home app. Om te voorkomen dat je dus met 4 lampen in 2 kamers 40 apparaten in de Google Home app te zien krijgt volg deze stappen:

 1. Open de Philips Hue app
 2. Selecteer de kamer waar je meer scenes in hebt staan dan dat je gebruikt.
 3. Druk op de scene die je wilt verwijderen
 4. Druk op het “edit potloodje” wat verschijnt en druk op verwijderen (Delete)
 5. Herhaal de voorgaande stappen voor alle kamers.

Tip: Als je de Philips Hue lampen gebruikt om wakker te worden, verwijder dan niet Bright, Dimmed en Nightlight.

Koop vandaag nog jouw Google Home in combinatie met Philips Hue lampen!

Slimme speakers in alle kamers van het huis (multiroom speakers)

Google home speakers zijn vrij slim maar een jaar geleden was de multiroom ondersteuning van Google nog niet aanwezig. Google heeft de functionaliteit van het koppelen van meerdere Google Home speakers (zowel Google Home als Google Home mini kunnen samen worden gekoppeld), in het eerste kwartaal van 2018 toegevoegd. Sonos speakers staan natuurlijk bekend voor hun extreem goede samenspel en gemak in gebruik. In onze ervaring is het instellen van een “Home Audio Group” zoals Google het noemt nu net zo makkelijk als hoe de Sonos speakers dat doen.

Hoe werkt multi room speakers in combinatie met de Google Home?

Het instellen van meerdere kamers met je Google Home en Google Home mini is erg makkelijk. Als het goed is heb je eerder al je speaker in een kamer van je huis geplaatst in de app. In ons voorbeeld de woonkamer en slaapkamer.

In de Google Home app kun je onder Account > + Toevoegen of Instellen een Speaker Home groep aanmaken. Daar selecteer je alle speakers die je tegelijkertijd wilt gebruiken. Speakers kunnen onderdeel zijn van meerdere groepen dus je kunt 1 Google Home speaker uitsluiten in 1 groep en tegelijkertijd ook in een groep met alle slimme speakers opnemen.

Het voordeel hiervan is dat je dus ook met gesproken commando’s tegen jouw Google Home een groep kunt aanspreken in plaats van een kamer. Bijvoorbeeld “Ok Google, Play some happy hardcore on the Living Room Group”.

Google Home of Sonos

Los van de assistent functie van de Google Home en puur als slimme speaker vinden wij de Sonos speakers geluid kwalitatief beter klinken dan een Google Home van gelijkwaardige afmetingen. Wij zijn absoluut geen audiofielen maar houden wel van een goed klinkend muziekje. Desalniettemin is de Google Home een prima speaker en meer dan luid genoeg om als speaker te dienen tijdens een feestje. Ook de Google Home mini heeft flink volume voor de afmetingen van deze kleine speaker, maar heeft natuurlijk beperkte diepte in het geluid wat er uit een speaker van dit formaat komt.

 

Toevoegen van niet slimme speakers aan Google Home

Een groot voordeel (vinden wij) van de Google Home speakers is dat ze ook echt slimme speakers zijn die zich niet limiteren tot 1 ecosysteem. De Google Home speakers hebben namelijk de optie om andere niet slimme speakers ook toe te voegen aan jouw speaker-netwerk. Dit kan op 2 manieren:

 1. Als je niet-slimme speaker wel bluetooth ondersteund, maar geen internet verbinding heeft kun je via bluetooth de Google Home speaker koppelen en zo de speaker opnemen en gebruiken als volwaardige slimme speaker.– De koppeling van de slimme speaker van Google werkt ook als je een receiver of soundbar hebt die bluetooth ondersteunt, zo kun je zelfs jouw gehele installatie koppelen aan de Google Home of Google Home mini. Hierbij is het zelfs mogelijk het geluid van de Google Home te muten bij afspelen zodat je wel de slimme speaker functionaliteit behoudt, maar het geluid via bijvoorbeeld jouw geluidsinstallatie wordt afgespeeld.
 2. Je kunt een Chromecast audio met een 3.5mm ingang (normale koptelefoon aansluiting) aansluiten op je niet slimme speakers, soundbar of receiver. Op die manier kun je de Chromecast audio gebruiken om je speakers uit te breiden. Je voegt vervolgens de Chromecast audio toe aan de Audio groep en voila, extra speakers!

Deze flexibiliteit is een groot pluspunt voor ons om niet vast te zitten aan 1 merk of apparaat.

Is de Google Home een aanrader?

Wij zijn in de afgelopen 10 maanden enorm gewend geraakt aan het gemak van de Google Home. Het lachen met vrienden om de leuke reacties van de slimme speaker, het uitzetten van het licht vanuit je bed zonder onder de warme dekens uit te moeten of een lekker muziekje in alle kamers van het huis tijdens het schoonmaken. De Google Home en zijn kleinere broertje de Google Home mini zijn wat ons betreft onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, simpelweg omdat het dingen die we voor lief nemen zo veel makkelijker maakt.

Desalniettemin is het wel belangrijk je te realiseren dat nog niet alle apparaten gekoppeld kunnen worden. Zo is de slimme thermostaat Anna die wij hebben niet te verbinden met de slimme speakers van Google, maar de Nest thermostaat wel, echter ondersteunde die nog niet alle functies die wij graag wilden gebruiken. Ook de Smart TV van Samsung met ingebouwde Chromecast kan niet direct worden aangesproken door de Google Home, echter wordt verwacht dat deze functionaliteit in de toekomst nog wel wordt toegevoegd.  Dus let wel goed op of je alle apparaten die je gebruikt kunt koppelen.

Wij gaan op 24 Oktober direct de Google Home omzetten naar het Nederlands. Zo kunnen we eindelijk ons boodschappenlijstje (schat hoe noem je wattenstaafjes in het Engels?) ook via de Google assistent maken. Wie weet hoe snel de functie ook beschikbaar komt om dat lijstje ook direct te laten bezorgen?!

 

Ouderwetse wekker versus Nieuwerwetse wekker: De Google Home mini